Tabăra de mulțumire a voluntarilor de tabere

În weekendul 19 – 21 octombrie 2018, Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Clujului a organizat, la Sângeorz-Băi, o tabără în semn de mulțumire pentru voluntarii care, în această vară, și-au dedicat o parte din vacanța lor participând în taberele dedicate copiilor și adolescenților.

Anul acesta, Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Clujului a organizat 11 tabere de vară pentru aproximativ 800 de copii si adolescenți cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Aceste tabere au fost posibile cu ajutorul a peste 100 de voluntari, dintre care 60 au reușit să participe în tabăra de mulțumire, aflată la a patra ediţie. Organizatorii au ținut să își exprime aleasa mulțumire pentru efortul si devotamentul cu care voluntarii s-au implicat în slujirea copiilor și a adolescenților, încurajându-i totodată să persevereze pe calea voluntariatului în Biserică spre bucuria celor mai mici.

Pe parcursul celor 3 zile, voluntarii s-au pus în pielea participanților și s-au bucurat de jocuri de grup, momente duhovniceşti, ateliere, sport şi formare. Fiind o tabără de mulţumire, primul lucru pe care voluntarii l-au făcut împreună a fost să aducă rugăciune de recunoştinţă lui Dumnezeu, citind Acatistul de mulţumire Slavă lui Dumnezeu pentru toate. De asemenea, atât sâmbătă, cât şi duminică, voluntarii au participat la Sfânta Liturghie, aducând mulţumire euharistică.

Ziua de sâmbătă a fost presărată cu o discuţie tematică despre responsabilitatea noastră de voluntari creştini susţinută de Radu Copil, cu o sesiune de formare privind viziunea şi atitudinea cea mai adecvată a voluntarilor în taberele creştine, pregătită de unul dintre coordonatorii de tabere, Ioana Enea, şi cu un cuvânt duhovnicesc al Părintelui Petru Buran, preotul taberei, despre importanţa aproapelui în viaţa noastră.

Dintre atelierele pregătite de voluntari, amintim: atelierul culinar, de fluier, de broşe din fetru, tras cu arcul, jocuri de grup, chitară, fimo, orgă. Un alt moment deosebit a fost sceneta pregătită la atelierul de teatru şi inspirată din învăţătura Sfântului Siluan Atonitul, conform căruia “nimic nu poate mulţumi un suflet mândru, dar totul este potrivit pentru cel smerit”.

Iată și câteva impresii ale participanților:

Anca Efimov: “M-am bucurat foarte mult să îmi reîntâlnesc familia voluntarilor. Am petrecut noi momente de neuitat alături de ei prin joacă, depănarea amintirilor, comuniunea liturgică şi euharistică. Am avut prilejul să învăţ să cânt la chitară şi îmi doresc ca anul următor să cânt alături de trubadurii consacraţi ai taberelor. Nădăjduiesc ca şi anul viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, să avem tabere la fel de frumoase pentru copii şi adolescenţi.”

Antonia Hognogi: “Vin pentru prima data în tabăra de mulţumire. Credeam că programul va conţine numai formare pentru voluntariatul în tabere, dar a fost mult mai mult decât atât, având parte și de joacă organizată, ateliere, socializare şi multă voie bună. M-a impresionat faptul că am simţit unitatea voluntarilor, cu toate că nu ne ştiam cu toţii de dinainte. Chiar dacă vara viitoare mi-am propus să mă pregătesc pentru admiterea la Medicină, nu vreau să lipsesc din taberele de copii”.

Ciprian Marinescu: “Mi-a plăcut că am avut bucuria de a-i revedea pe voluntarii cu care am fost în tabară. M-a ajutat mult să văd etapele desfăşurării unui joc de grup în cadrul atelierului de jocuri, iar formarea Ioanei mi-a luminat percepţia asupra implicării mele în activităţile taberei şi interacţiunii cu participanţii. Sunt fericit că weekendul acesta l-am trăit la maxim!”

Cristina Maria Stan: ”Pentru mine este cea de a treia tabară de mulţumire în care vin. Taberele de vară se termină întotdeauna cu regretele de despărţire; plinătatea, profunzimea, bucuria momentelor din fiecare zi a taberelor au făcut întotdeauna să pară că timpul trece mult prea repede, parcă simțeam cum zbor printre zile și cum ajung iar la sfârşit nepregătită să mă întorc din nou acasă. Un singur gând mi-a ţinut mereu speranţa vie în suflet: “Ne vedem în tabăra de mulţumire”. Programul din tabere este foarte intens, nu prea ai timp să ajungi la concluzii, de aceea, tabăra de mulţumire o simt ca un frumos rezumat al verii care tocmai s-a încheiat. Aici îţi dai seama cât de mult ai crescut tu ca om, aici tragi linie şi vezi câte mai ai de facut, cât de mulţi oameni minunaţi te înconjoară şi cât de ignorant eşti că nu îi observi aşa cum ar trebui să o faci. Discuţiile pe care le avem, ideile pe care le dezvoltăm ne aduc mereu semne de întrebare legate de viaţa noastră creştină care are nevoie de multă îmbunătăţire. Cred cu toată inima că aici este locul în care se cresc sufletele frumoase şi sincere; sufletele care nu şi-au pierdut însemnătatea, care își cunosc adevărata menire: de făclii în această lume din ce în ce mai întunecată.”

Radu Copil, inspector eparhial de tineret pe județul Cluj: “Iată că este cea de a patra tabără de mulţumire în care am reuşit să le oferim voluntarilor noştri trei zile de comuniune şi bucuria de a intra în papucii participanţilor. Pe lângă faptul că tabăra are un puternic rol formativ prin toate activităţile din program, dorim să le transmitem voluntarilor că slujirea lor creştină în tabere este valoroasă şi de mare folos pentru Biserică, iar influenţa benefică a acestor activităţi este considerabilă în viaţa copiilor şi tinerilor.”

Anca Efimov

 
Acest articol a fost publicat în TABERE ORTODOXE. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *