Festivalul de Teatru ”Închis am fost”

În perioada 20 – 23 martie 2017, ATCOR CLUJ și ASCOR filiala Cluj-Napoca a organizat Festivalul de Teatru, de tineret, intitulat ”ÎNCHIS AM FOST”, cu ocazia anului comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei şi martirilor neamului în timpul prigoanei comuniste.

Evenimentul a cuprins scenete de teatru pregătite de patru grupuri de tineret din Cluj, o piesă de teatru a ASCOR Cluj și prelegeri care vor contura contextul istoric, cultural și duhovnicesc al acelor vremuri, susținute de Părintele Diacon Ioan Caraza, profesor la Facultatea de Teologie din București și de duhovnicul studenților, Părintele Ciprian Negreanu.

Programul a inclus:

Luni, 20 martie 2017, de ora 19:00, în Sala Nicolae Ivan din incinta Arhiepiscopiei Clujului, a fost Seara de Teatru a grupurilor de tineret. Au participat

  1. Grupul de tineret al parohiei Luna, cu sceneta ”BUCATA DE PÂINE”, inspirată din relatările ÎPS Bartolomeu Anania.
  2. Grupul de tineret al parohiei „Sfântul Alexandru” Cluj, cu sceneta ”COLIND ÎNLĂNȚUIT”, inspirată din mărturisirea poetului Traian Dorz.
  3. LTCOR Dej, cu sceneta ”ÎNGERUL GHERLEI”, inspirată din întâmplări de la Penitenciarul Gherla.
  4. Grupul de tineret al parohiei ”Adormirea Maicii Domnului” Cluj, cu sceneta ”MEDIC PSIHIATRU, FĂRĂ VOIE”, inspirată din mărturisirea lui Virgil Maxim, condamnat la 25 de ani de temniță grea.

Reportajul Trinitas TV despre prima seara de teatru îl puteți vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=VFlacW45fVs

Marți, 21 martie 2017, de la ora 19:00, în Campusul Universitar Hașdeu, Pr. Ciprian Negreanu a ținut cateheza cu titlul “De la închisorile sufletului la închisorile trupului”, pe care o puteți asculta aici:

http://www.ascorcluj.ro/wp-content/plugins/ascor-extend/audio-player.php?recording=2396

Miercuri, 22 martie 2017, de la ora 19:00, în Sala mare a Casei de Cultură a Studenților, s-a jucat Piesa de teatru a ASCOR Cluj, ”COLIVIA PRIVEGHETORILOR”… o punere în scenă a unei tinereți trăite profund, nu în libertate, ci în spatele gratiilor. Multe scene ale acestei piese sunt inspirate din mărturisirile doamnei Aspazia Oțel Petrescu, care a pătimit 14 ani în închisorile de femei și ale domnului Dumitru Bordeianu, cu peste 20 de ani de temniță, inclusiv perioada de reeducare de la Pitești.

Reportajul Trinitas TV despre Piesa de teatru a ASCOR CLUJ ”Colivia Privighetorilor” îl puteți vedea aici:

https://www.youtube.com/watch?v=U4otWR53F_s

O recenzie laudativă apărută la NapocaNews o puteți citi aici:

Sute de tineri au vizionat Colivia Privighetorilor, o piesă de teatru cutremurătoare despre lumina din temnițele comuniste românești

Joi, 23 martie 2017, de la ora 20:00, la Facultatea de Chimie, Pr. Diacon Ioan Caraza, a evocat sumar viața deținutului politic Grigore Caraza, care a făcut 21 de ani de temniță, în perioada comunistă.

Deoarece adesea preluarea de pe youtube nu funcționează, vă dăm direct linkul unde sceneta poate fi vizionată: https://www.youtube.com/watch?v=Si4HYtDJBnA

 

Acest articol a fost publicat în TEATRU. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *