Pași întru cunoaștere și trăire

 

La mijlocul lunii martie 2014, Arhiepiscopia Clujului și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj a organizat un pelerinaj pentru tineri la mănăstirile din județul Bistrița-Năsăud.

În pelerinajul de două zile au participat 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani din diverse grupuri parohiale: Adormirea Maicii Domnului, Buna Vestire, Sf. Alexandru, Biserica Studenților, parohia Someșu Rece și alți tineri dornici de trăire duhovnicească.

Grupul de pelerini a fost îndrumat de părintele Dan Hognogi, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mănăştur și Radu Copil, preşedintele Asociaţiei.

Primul popas s-a făcut la mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din comuna Salva, unde tinerii s-au închinat şi au adus ca prinos cântare de laudă lui Dumnezeu. Acest lăcaş a purtat şi semnul întâlnirii cu Preasfințitul Vasile Someşanul și părintele Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud.

La mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Rebra-Parva, tinerii au fost primiți cu drag la masă, au fost cazați, iar de la ora 22, au participat la slujba Sfântului Maslu. La ceas de noapte, părintele Alexandru Vidican, protopopul Bistriţei, a adresat un cuvânt de învățătură pelerinilor care au umplut biserica mănăstirii.

Dimineaţa a fost însorită de convorbirea cu părintele stareţ Chiril Zăgrean, care le-a povestit tinerilor despre tainele sufletului și necesitatea curățirii vieții prin pocăință, oferind răspunsuri pline de înțelepciune la întrebările acestora.

În cea de a doua zi de pelerinaj, prima mănăstire vizitată a fost „Buna Vestire” de la Cormaia, unde tinerii au ajuns după parcurgerea pe jos a unui km, bucurându-se de un peisaj minunat și vreme primăvăratică. Mersul pe jos a fost un preludiu mobilizator pentru Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a IV-a, pe care Asociația îl va organiza pe 5 aprilie 2014.

Aici, grupul de pelerini a participat la sfârșitul liturghiei, a primit un scurt cuvânt de învățătură de la părintele Nicodim Sângiorzan, duhovnicul mănăstirii, fiind apoi ospătat de tinerele maici cu ceai și gogoși.

Pelerinajul a continuat cu vizitarea mănăstirii de la Strâmba, unde am fost primiți cu mult drag de către părintele Paisie. Părintele ne-a vorbit despre viața și minunile Sfântului Ierarh Spiridon, ocrotitorul mănăstirii, având apoi bucuria de a ne închina la papucul sfântului adus din insula Corfu, Grecia.

Cel de-al treilea popas a fost mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni. Părintele stareţ Paisie Iloaie a ţinut un bogat cuvânt de învățătură despre gândul uman și urmările lui, numindu-i pe tineri generaţia de aur a lui Dumnezeu. În trapeza mănăstirii, în jurul unei gustări, părintele Paisie a continuat să ofere tinerilor răspunsuri lămuritoare la nedumeririle lor.

Încărcați duhovnicește, am pornit spre mănăstirea „Sfântul Evanghelist Luca” de la Dobric. Maica stareță Veronica ne-a vorbit despre istoricul mănăstirii și greutățile pe care le-au întâmpinat de-a lungul timpului. Tot aici ne-am închinat și la biserica de lemn a mănăstirii, construită într-un timp record.

Fiecare mănăstire pe care am vizitat-o a lăsat în sufletele tinerilor o amintire unică și plină de lumină. Cântările religioase care s-au cântat în fiecare biserică în timp ce ne închinam, informațiile istorice, geografice și religioase prezentate de părintele Dan, sfântul maslu în ceas de noapte, convorbirile cu părinții stareți și duhovnici, întâlnirea cu ierarhul nostru și doi protopopi, cărțile primite în dar la concursul de cunoștințe religioase, atmosfera jucăușă, prietenească și veselă din autocar au făcut ca acest prim pelerinaj al Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj să fie unul memorabil și de suflet folositor.

În loc de încheiere, vom prezenta câteva impresii ale tinerilor pelerini:

 “Mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj. Toată lumea a socializat, s-au spus multe lucruri duhovnicești, dar și de zi cu zi, iar mănăstirile au fost foarte frumoase. Sper să mai organizați multe, multe pelerinaje de acest fel.”

“Acest pelerinaj a fost deosebit pentru mine, m-a emoționat profund, iar de la unele mănăstiri am plecat cu ochii în lacrimi. Mă bucur că am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți, care intr-adevăr mai marcat sufletește.”

“Abundența experiențelor duhovnicești îmi va influența pe mai departe modul în care îmi iau deciziile în viață. Vă mulțumesc că m-ați primit și pe mine în această aventură memorabilă”

“A fost un pelerinaj înălțător, alături de oameni frumoși.”

“A fost printre cele mai frumoase pelerinaje la care am participat. Părinții care ne-au vorbit sunt minunați.”

“A fost foarte frumos, deși a fost primul meu pelerinaj. M-a surprins organizarea și unitatea grupului, chiar nu mă așteptam.”

“Oamenii frumoși cu care am călătorit, locurile minunate pe care le-am vizitat, atmosfera călduroasă, au contribuit la realizarea unui pelerinaj cu multe bucurii sufletești.”

“A fost foarte frumos, sunt plăcut impresionat deoarece este primul meu pelerinaj. Sunt mândru că am participat deoarece mă întorc plin de energie duhovnicească și mă simt mai aproape de Dumnezeu.”

“A fost un pelerinaj cu folos duhovnicesc, mi-au plăcut momentele când cântam. Mesajul părintelui Paisie și statul la mănăstirea Rebra-Parva au fost două moment impresionante pentru mine.”

“Pelerinajul acesta, primul pentru mine, mi-a plăcut foarte mult. Vin din acest pelerinaj cu o liniște sufletească de nedescris.”

“Frământările sufletului meu au primit răspuns, căci cuvintele părinților mi-au folosit ca și un medicament.”

“Am primit răspunsuri, putere și mi-am ușurat sufletul în urma acestui pelerinaj.”

“Pelerinajul acesta a fost ca o pauză revigorantă, și-a pus amprenta asupra stării mele sufletești. Parcă acum lumea e mai colorată. Multă armonie am simțit și un duh de frăție între noi toți.”

“Mulțumesc din suflet pentru acest pelerinaj magic, a fost ca o gură de aer. De mult timp îmi doream să găsesc un grup cu care să împărtășesc iubirea de Dumnezeu.”

“Am avut multe rătăciri de-a lungul vieții, dar în ultima vreme m-am apropiat mult de biserică, iar acest pelerinaj mi-a întărit convingerea că fără Dumnezeu viața nu are sens.” 

Drd. Victor Măruțoiu, Radu Copil

Poze din pelerinaj:

https://plus.google.com/u/0/photos/105354895199727357697/albums/5992220581575553633

Publicat în Ziarul Lumina:

http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/tineri-clujeni-pelerinaj-la-manastirile-bistritene

Acest articol a fost publicat în PELERINAJE. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *