Și anul acesta, A.T.C.OR. și A.S.C.O.R. Cluj organizează cea de a treia ediție a taberei de vară cu cortul intitulată ”Zile de Poveste” la Rogojel, în județul Cluj.
Perioada: 9 – 13 iulie 2018 (de luni până vineri)
Locaţia: curtea parohială din Rogojel (la 85 km de Cluj, spre Oradea)
Participanți: copii și adolescenți cu vârsta între 10 și 16 ani (prin excepție, 9 sau 17 ani) cu precădere din zona rurală.
Recomandăm ca grupurile parohiale formate din 5-10 participanți să fie însoţite de către un responsabil de grup, iar pentru grupurile mai mici de 5 adolescenți, recomandăm alipirea la un alt grup participant.
Transport: Cluj – Rogojel (85 km) și returul ESTE PE CONT PROPRIU! Recomandăm ca parohia care trimite participanți în tabără să își asume această cheltuială.
Debutul taberei: Luni, 9 iulie 2018, sosirea în tabără (la casa parohială din sat) între orele: 9:30 – 10:30, iar instalarea CORTURILOR PERSONALE între orele: 10:30 – 12:00. De la ora 12:00 începe tabăra în mod oficial cu Adunarea de Bun-Venit.
Sfârșitul taberei: Vineri, 13 iulie 2018. Dezinstalarea corturilor personale între orele: 14:00-15:30. Plecarea din tabără se face între orele 15:30-17:00.
Cazare: corturi personale (băieții stau cu băieții, fetele stau cu fetele, excepție se poate face doar pentru frați) + echipamentul necesar campării (sac de dormit și izolir, pătură). Recomandăm insistent să vă asigurați cortul cu folie de plastic pe deasupra și pe dedesubt pentru a fi protejat de ploaie.
Echipament personal obligatoriu: șapcă/pălărie de soare, pelerină de ploaie, o căciulă pe durata nopții (fiind zonă de munte, e frig noaptea și atunci când plouă), încălțăminte rezistentă la apă, un rucsac pentru drumeție, lanternă în cort.
Toaletele și dușurile sunt rustice (din lemn). Nu vă așteptați la condiții de oraș (ex. igiena dentară se face cu apă de la butoi, fiecare își aduce apă caldă la duș). Șervețele umede sunt foarte utile pentru igiena corporală!
Recomandăm purtarea șosetelor și pantaloni lungi pentru a evita căpușele. . Vă recomandăm să scrieți cu markerul numele de familie pe eticheta hainelor. Așa vom ști și noi cui să restituim hainele găsite prin tabără . Neapărat să le puneți 3 saci menajeri pentru hainele murdare sau ude, și o pungă pentru șosetele folosite. Altfel, hainele folosite vor ajunge printre hainele curate din bagaj și nici ei nu mai știu ce e curat și ce a fost folosit! Ca să nu mai spunem că hainele curate se îmbibă astfel de mirosuri neplăcute!
Taxa de participare este de 100 lei și include cele 3 mese/zi timp de 5 zile.
Din program: ateliere, drumeţie, jocuri de grup, sport, rugăciune dimineaţa și seara, discuţii cu tematică duhovnicească, cântece la chitară, foc de tabără și alte activități specifice de tabără.
Parteneri: Protopopiatul Cluj I (zona rurală) înscrieri la Diana Bereschi 0742 869 526, Protopopiatul Huedin înscrieri la Părintele paroh Florin Mereu din Rogojel: 0766 483 785.
Organizator: Biroul de tineret al Arhiepiscopiei Clujului
Radu Copil – 0742 296 123, Oana Băilă – 0755 810 437
Alte recomandări:
Recomandăm ferm, din nenumărate motive, să nu vină participanții cu lucruri de valoare în tabără (ex. laptopuri, bijuterii, aparate foto performante, sume de bani mai mari de 30 lei atunci când prezența lor nu se justifică etc)! Dacă vă aduceți chitară, aparat foto, minge de fotbal sau alte obiecte personale, vă asumați pe proprie răspundere riscurile de deteriorare și de pierdere. Noi nu ne putem asuma răspunderea pentru obiectele personale ale fiecărui participant! Menționăm că în fiecare tabără avem în program cântece la chitară seară de seară și atelier de chitară.
Considerăm cu totul inoportună venirea în tabără cu tablete (desigur, dacă nu e folosită ca telefon personal:) și console de jocuri. Dacă într-o tabără plină de activități, participantul simte nevoia ca în timpul liber (când alții fac sport, se joacă în aer liber, joacă diverse jocuri de societate, socializează, leagă prietenii, învață lucruri noi de la ceilalți, cercetează și admiră natura, etc) să stea de unul singur și să se joace pe astfel de device-uri, atunci trebuie să vă spun cu franchețe că fie nu a fost învățat să se bucure de viață, fie, mai rău, e dependent de jocuri digitale! În tabără avem minunatul prilej de a învăța să ne bucurăm de viață, de natură, de oameni și de Dumnezeu! Să le oferim această șansă! Vă garantez că nu vor regreta!
În plus, atragem atenția părinților să nu trimită copiii (8-11 ani) cu telefoane smart și mai ales cu internet pe ele, ca nu cumva să le arate celorlalți copii lucruri imorale! Desigur, aceeași problemă poate apărea și la preadolescenți și adolescenți, dar deja acolo, nu mai poți controla situația deoarece toți au telefoane smart! Însă, la copii se poate: un telefon cu butoane le ajunge, iar dacă au telefoane smart, măcar să nu aibă internet disponibil!
În tabără avem asistență medicală și medicamente. Dacă știți că copilul dvs. răspunde mai bine la unele medicamente în cazul bolilor mai des întâlnite, e indicat să le puneți medicamentele respective. Noi ducem cu noi medicamente pentru tot felul de probleme care ar putea apărea, dar nu putem lua și diverse variante pentru același medicament/substanță activă. De asemenea, în mod deosebit vă recomandăm să le puneți câte un ”medicament” pentru răgușeală (în tabără socializăm și cântăm, la jocuri mai strigăm ). Desigur, în cazul în care copilul se află sub tratament, el își va aduce cu el medicamentele respective. Pentru siguranță, întotdeauna le spunem și noi participanților în tabără, să nu folosească medicamente din trusa lor medicală fără consultul asistentului medical din tabără.
Deoarece noi le recomandăm, mai ales copiilor, să își țină telefonul în cort pentru a nu îl pierde prin tabără, nu vă îngrijorați dacă nu răspund ziua la telefon. S-ar putea ca și semnalul să fie mai slab la Rogojel. Iar dacă nu vă sună nici ei, nu vă îngrijorați, luați-o ca pe un semn bun, că sunt ocupați și se simt atât de bine încât au uitat de ce au ei mai scump pe lume .
După întoarcerea copilului dvs din tabără, apreciem dacă ne trimiteți un SMS cu impresiile voastre de părinți, bune și mai puțin bune, despre cum s-a simțit în tabără copilul dvs. Dintre toate experiențele taberei, judecați dvs ce e relevant și ce e mai puțin important, informații care merită să ajungă și la noi. Apreciem acest feedback!
Deoarece avem tabără săptămână de săptămână și se fac mulți giga de poze, care sunt stocate pe un hard disk mobil care rămâne în tabără, unde nu există internet, vom uploada pozele pe site pentru descărcare și vă vom anunța prin sms doar la sfârșitul verii, în luna septembrie sau octombrie. Până atunci, impresiile se vor diminua și pozele vor fi binevenite!