Despre tabăra de la Colibița

IMG_9675

Tinerețe, credință și voluntariat în tabăra de la Colibița

În perioada 22-24 noiembrie 2013, s-a desfășurat la Colibița prima tabără a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși, organizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și cu implicarea conducerii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Cluj.

În tabără au participat 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, dintre care 35 de participanți au fost din județul Cluj, iar 15 au fost din județul Bistrița-Năsăud. Tinerii au fost însoțiți în tabără de trei preoți, Părintele Tudor Mudure, Alexandru Ciui și Emanuel Vidican, trei doamne profesoare și trei tineri voluntari de la Ascor Cluj.

În tabăra de la Colibița, am ajuns vineri pe înserate. Imediat după cazare, așezarea lucrurilor și aranjarea sălii de întâlnire, au început jocurile de cunoaștere pentru a facilita o atmosferă plăcută, interactivă și familiară între tineri. În continuare, fiecare participant s-a prezentat grupului, precizând preferințe personale sau hobby-uri.

După prezentarea programului și regulilor necesare unei bune conviețuiri pe durata celor 3 zile de tabară, am cântat la chitară mai multe cântece folk, intercalate cu jocuri de grup care să mențină atenția și veselia pe tot parcursul serii.

După o mică pauză, tinerii s-au adunat în sala de rugăciune, unde am improvizat în prealabil un frumos altar, pentru a săvârși cinstitul paraclis al Maicii Domnului. Având cărți de rugăciune în mână, fiecare dintre noi a citit câte un tropar, iar împreună ne-am alăturat stranei în cântarea stihului: “Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi”. Implicați cu toții la slujbă, rugăciunea a devenit simțitoare și înălțătoare!

După cină, organizatorii au pus portocale pe masă și au cerut participanților colindă, iar aceștia din urmă au plătit cu vârf și îndesat. Timp de o jumătate de oră, Părintele Emanuel și Părintele Alexandru au vorbit participanților despre tinerețe, credință și bucuria de a fi adunați în numele Domnului nostru Iisus Hristos.

În ultima parte din program, au avut loc proiecții video despre diverse acțiuni de voluntariat organizate de tineri creștini, dar nu numai. Am început cu un slideshow despre Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovina organizată la Nemțișor și am continuat cu taberele de vară organizate de Arhiepiscopia Clujului.

De asemenea, am văzut trei exemple uimitoare de voluntariat și dăruire către aproapele: Phoebe Russell, o fetiță de 6 ani care a hrănit sute de mii de oameni ai străzii, indianul Narayanan Krishnan, care a renunțat la un servici bun pentru a-i hrăni și îngriji pe oamenii suferinzi ai străzii, mexicanul Jorge Munoz, care în ultimii 4 ani, seară de seară, după ce vine de la servici, face cumpărături din banii câștigați în timpul zilei, gătește mâncare din belșug și o duce săracilor din oraș, servind până în prezent peste 70 000 de porții de mâncare.

La sfârșitul programului, tinerii s-au îndulcit cu o găstărică, ceai cald și un baton de cereale, fiind un bun prilej de discuții, cunoaștere și socializare.

Ziua de sâmbătă a început în tabără cu trezirea pe ritmuri de chitară ale frumoasei melodii “Dimineață senină”. Rugăciunile de dimineață a dat startul la program. După micul dejun, a avut loc o introducere la tema taberei, și anume “Avantajele voluntariatului“, mai mult cu caracter exemplificativ, deoarece în tabără am preferat să îi lăsăm pe participanți să pună în practică spiritul voluntariatului și fiecare să vadă pentru sine roadele implicării.

Ulterior, tinerii au fost împărțiți pe grupe de câte 10, în funcție de vârstă. La grupul de discuție, fiecare participant și-a relatat succint relația personală pe care o are cu Dumnezeu și Biserica sa, iar apoi au avut de găsit împreună răspunsuri la cele 5 subteme: Avantajele de a fi de tânăr în Biserică, Avantajele de a fi voluntar în Biserică, Calitățile necesare unui voluntar creștin, Ce îi îndepărtează pe tineri de Biserică și Idei de activități pentru noile Asociații de tineret.

Grupurile de discuții au fost pe placul tinerilor și a fost nevoie de suplimentarea timpului alocat. Ulterior, am revenit cu toții în sala comună, iar fiecare grup și-a desemnat reprezentanți care au prezentat rezultatele muncii lor întregii adunări. Felicitări!

După activitatea intelectuală, a urmat cea sportivă: unii fotbal, alții volei, dar și badminton și altele. Activitatea sportivă s-a încheiat cu două jocuri de exterior pentru cele două echipe formate: mingea călătoare și lupta cu odgonul. Câtă veselie și roșeată în bujori!

Pentru după amiază, grupul a avut planificată o scurtă drumeție la coada lacului Colibița. Deoarece ne-am dorit priveliști mai frumoase și mai spectaculoase, ne-am hotărât ad-hoc să mergem cu autocarul până la baraj. Acolo, am aflat ce ne-am dorit. S-au făcut multe poze de grup cu  peisajul și întinderea lacului. Pe drumul de întoarcere, am făcut o oprire la complexul turistic Fisherman’s, unde ne-am bucurat să ne apropiem de apă și pești prin pontonul amplasat la marginea lacului. Am admirat îndelung marea de la munte!

Pe tot parcursul excursiei, tinerii au cântat neîncetat: colinde, cântece patriotice, cântări duhovnicești, folk. Pe lângă acestea, am inclus un joc muzical, împărțind călătorii din autocar în două echipe care s-au întrecut în a ține pasul cu un karaoke de grup.

Revenind în tabără, ne-am pus din nou pe treabă, pregătindu-ne de ateliere. Fiecare unde și-a dorit, acolo s-a înscris: la atelierul de împletit cruciulițe de gât sau de mașină, de împletit brățări, de modelat baloane, de gătit clătite sau teambuilding.

Sâmbătă seara, am ales să facem împreună o vecernie, la lumina lumânărilor. Tinerii au citit tropare, au cântat cu mult suflet cântările vecerniei „Fericit bărbatul”, „Doamne strigat-am”, „Lumină lină” „Acum slobozește”, iar la sfârșit alte cântări duhovnicești și colinde tradiționale. Programul de rugăciune a fost urmat de un scurt cuvânt de suflet ziditor adresat tinerilor de către Părintele Tudor.

După cină, la propunerea Anamariei, am pregătit un foc de tabără cu lemne aduse de toți drumeții care au venit pe jos la coada lacului. În jurul focului, am cântat de toate: folk, cântece patriotice, populare și altele. Pentru acest prilej deosebit, am aprins și un lampion zburător care să înalțe privirile și cugetele noastre spre cerul înstelat. Un moment emoționant a fost interpretarea baladei lui Atanasie Todoran de către Marius, vocea de aur a taberei.

Zgribuliți, dar mulțumiți, ne-am întors în sala de masă pentru ceai și cozonac, dar și pentru jocuri de interior (Pălmici, Comandă plimbă-le, Mimă în 3 etape, Mimă pe echipe), discuții, cântece la chitară, colinzi.

Duminică, am participat cu toții la liturghia oficiată la biserica din sat, am cântat la strană și ne-am împărtășit cei care, fie s-au spovedit în seara precedentă la părintele Tudor, fie au avut binecuvântare de la duhovnicii de acasă. Pentru părintele paroh care ne-a primit cu drag, am făcut la sfârșitul liturghiei o poză de grup în față bisericii ca dovadă că am trecut pe la dânsul.

La prânz, fiind dezlegare la pește, am avut icre ca aperitiv, dar și pește la felul II, prin dărnicia lui Ionuț, care a cumpărat toate conservele de la magazinul din sat. Mulțumim frumos! După un program încărcat și antrenant din primele două zile de tabără, după amiaza de duminică am lăsat-o la liberă alegere: unii au pornit în drumeție cu Anamaria, alții s-au jucat volei, iar restul s-au jucat jocuri de grup de interior, bucurându-se de ultimele ore în tabără.

De la ora 16, am avut adunarea de rămas bun. Am proiectat o selecție de poze de la activitățile realizate în cele trei zile de tabără, iar apoi fiecare participant și-a împărtășit din trăirile și impresiile sale. S-au spus multe cuvinte frumoase, dar ceea ce e și mai important e că ele se regăsesc integral în chestionarele de evaluare a taberei, completate în mod anonim, fiind o dovadă a sincerității lor.

Un moment festiv a fost acordarea diplomelor de participare, personalizate cu o trăsătură de caracter, calitate sau un specific al fiecăruia observat de către organizatori pe parcursul taberei. De asemenea, toți participanții au primit în dar cărți sau reviste duhovnicești, insigne cu sigla asociației și cărți de rugăciune.

Înainte de a urca în autocar, am înălțat spre cer un ultim lampion, simbol al unității tinerilor din cele două județe. Pe drumul de întoarcere, muzica i-a însuflețit din nou pe tinerii călători. Cea mai specială melodie a fost cântecul maramureșean “Dragu-mi unde am venit”, cu versuri compuse pe loc despre tabără și cu dedicație pentru participanți.

În loc de încheiere și concluzii, vom prezenta câteva din impresiile participanților culese din chestionarele de evaluare a taberei:

“Cel mai mult mi-a plăcut îmbinarea rugăciunii, voluntariatului la bucătărie și a distracției. Apoi, cunoașterea unor persoane noi, cu calități extraordinare și învățarea unor lucruri noi, utile pentru viață și suflet. Pentru mine, tabăra a fost o experiență unică, pe care nu am mai trăit-o niciodată. Tot aici am învățat cu adevărat ce înseamnă voluntariatul!”

“Am crescut în trei zile mai mult decât în ultimele luni datorită grupului format în tabără (oameni unul și unul) și mă bucur că am venit. Mi-au plăcut voluntarii, grupul minunat și mâncarea.”

“Cel mai mult mi-au plăcut oamenii, discuțiile pe grupe de vârstă și dansurile populare. Este minunat să simt că pot gusta Raiul printr-o tabără. Există nădejde pentru tineri, pentru o viață cu Hristos. Am simțit dragostea între frați în aceste zile. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

“Mi-a plăcut organizarea, jocurile de grup, mâncarea. Nota 10. M-am simțit foarte bine, grupul a dat dovadă de maturitate intelectuală și duhovnicească, dar și de bună dispoziție.”

“Cel mai mult mi-a plăcut spiritul de voluntar, faptul că am reușit să formăm un grup foarte unit, colindele și focul de tabără. Nu mi-a plăcut că tabăra a fost prea scurtă. A fost prima tabără la care am participat cu voi și am rămas profund impresionat de modul în care am interacționat cu ceilalți participanți. Am aflat multe lucruri noi legate de voluntariat, dar nu numai, și sper să particip la cât mai multe tabere.”

“Mi-a plăcut tot: activitățile, participanții, peisajul. Tot, tot. 10 cu steluță pentru această tabără. Absolut fiecare moment a avut ceva special. Păcat că după ce ne-am obișnuit unul cu altul, trebuie să plecăm. Singura chestie urâtă din tabăra aceasta e că trebuie să plecăm.”

“Organizarea a fost impecabilă, cu un program bine ales, care i-a implicat pe toți participanții. 10 din partea mea. Niciodată nu am fost trezită așa de frumos și plăcut ca în această tabără. Felicitări!”

“Am găsit aici dragoste, respect, dăruire către aproapele în cantitate impresionantă. Mi-a plăcut Biserica din noi, că Hristos a fost în mijlocul nostru, jertfa organizatorilor. Viitorul sună bine cu tinerii din Biserică!”

Radu Copil,

Președintele A.T.C.OR. Cluj și organizatorul taberei

 

Acest articol a fost publicat în ARTICOLE, TABERE ORTODOXE. Salvează legătura permanentă.

0 răspunsuri la Despre tabăra de la Colibița

  1. manu spune:

    O tabara cu tineri minunati!:-) multumim:-)

  2. manu spune:

    Multumim d-lui Radu si tuturor voluntarilor de la Cluj care ne-au invatat sa impletim cruciulite, baloane…..
    Doamne ajuta !la cat mai multe astfel de intalniri ! Va salutam cu drag, de la Beclean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *