Sfârșitul de săptămână, 17-18 Noiembrie 2017, l-am petrecut pe plaiuri bistrițene, acolo de unde vin mulți oameni faini la Cluj. Prilejul a fost dat de tinerii frumoși din cadrul A.T.C.O.R. CLUJ care au organizat un pelerinaj la mănăstirile din Jud. Bistrița-Năsăud: Salva, Rebra-Parva, Cormaia, Strâmba, Nușeni si Dobric.
Am fost în număr de 43 de pelerini, tineri din parohiile clujene ”Adormirea Maicii Domnului”, ”Sfântul Ierarh Alexandru”, ”Buna Vestire” și ”Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, membri A.S.C.O.R., precum și din parohii din Dej și Gherla.
Prima oprire a fost la Mănăstirea Salva unde era început Sfântul Maslu când am ajuns, dar am avut totuși parte de o scurtă prezentare a mănăstirii. Am aflat cu bucurie că de când Sfinții Martiri Năsăudeni ocrotesc acest așezământ, ca și al doilea hram pe care mănăstirea îl poartă, pe lăngă Izvorul Tămăduirii, lucrările de construire au dat roade.
La Mănăstirea Parva – Rebra, unde am fost cazați, am participat la ceas de seară până în miez de noapte la Sfântul Maslu.
Slujirea a fost deosebită prin numărul mare de preoți, printre care și ai noștri doi vrednici însoțitori: Părintele Claudiu Melean de la Parohia ”Sfântul Ierarh Alexandru” și Părintele Natanael Zamfirache de la Mănăstirea ”Sfânta Elisabeta” din Cluj Napoca, iar credicioșii au umplut biserica. De asemenea, atmosfera de rugăciune a fost sporită de candelele aprinse în fața Altarului ca și singură sursă de lumină.
Dimineața am participat la Liturghie, la care mulți tineri s-au împărtășit cu Sfânta Euharistie, esență vie a vieții duhovnicești.
După ce părintele stareț Protosinghel Chiril Zăgrean ne-a împărțit tuturor din volumele sale de poezii, ”Gânduri de monah”, am continuat pelerinajul nostru spre Mănăstirea Cormaia unde, după ce ne-am închinat și am cântat, am fost ospătați cu bunătăți.
De la Cormaia am plecat la Strâmba și de la Strâmba la Nușeni unde am poposit pentru un cuvânt de aleasă învățătură. Părintele stareț al Mănăstirii Nușeni, protosinghel Paisie Iloaie, ne-a povățuit cu înțelepciune că trebuie să facem punte cu Dumnezeu peste râul vieții pământești, ca piatră de temelie spre Împărăția Cerurilor.
Am încheiat cu o vizită scurtă la Mănăstirea Dobric si apoi am pornit împliniți și bucuroși spre casă.
Pe parcursul traseului între mănăstiri am urmat un program bine pus la punct de către Anamaria Călugăr, cea care s-a ocupat de organizarea și coordonarea grupului de pelerini. Am colindat, am cântat pricesne și cântece patriotice, am socializat, am deslușit ghicitori biblice și am citit rugăciuni și poezii, fiecare dintre noi primind câte o carte în dar din partea Asociației.
Nădăjduim ca experiența să se repete curând și să avem parte de mai multe zile de împlinire duhovnicească, dar până atunci dăm Slavă lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru toate.
Am adunat mai jos câteva impresii ale celor care ne-au însoțit și pe care dorim să le împărtășim cu voi:
Georgiana Lăpuște: ”Acest frumos pelerinaj a însemnat o binecuvântare pentru mine. Locurile sfinte și oamenii evlavioși pe care i-am întâlnit au făcut să sporească lucrarea Domnului din sufletul meu. Colindele, rugăciunile și cântările duhovnicești rostite împreună mi-au hrănit sufletul, iar jocurile și ghicitorile au adus energie pozitivă și bucurii”
Claudia Crăciunița: ”A fost minunat pelerinajul. O experiență care merită repetată!”
Tudor Georgiu: ”Mi-a fost frig și am răcit, dar cuvintele Părintelui Paisie de la Nușeni o să-mi țină de cald mult timp de acum înainte. Aș fi vrut să avem mai mult timp la dispoziție”
Dana Bodea: ”Vorba lui Alecsandri: „ca un vis de tinerețe printre anii trecători” a fost acest pelerinaj. Ne-ar fi plăcut să dureze mai mult, să răspundem la ghicitorile duhovnicești mai mult și mai tare, să vestim Nașterea prin colinzi, să ne amintim că „s-a aprins o stea” în viețile noastre. Dar, noaptea a venit, iar drumurile parcă ni s-au despărțit. Ceea ce contează mult mai mult decât faptul că atâtea biserici ne sunt deschise și atâția preoți au ce să ne spună este că noi, tinerii, mergem la ele. Dragostea doare în inimile strâmte, însă noi am dovedit că Dragostea nu doare, ci cheamă la viață, la trăire.
Ca urmare, steaua ne-a rămas aprinsă în suflete și după plecare, iar în noapte nu ne-am cufundat. Chiar dacă va fi să uităm că steaua o purtăm, știm cine ne vor aminti… tinerii pelerini”
Florin Varga: ”Impresionant pentru mine, o experiență cum nu am mai trăit până acum. Exemplu bun de dat tinerilor ca noi. Primirea noastră la Mănăstirea Rebra a fost foarte călduroasă. La toate, cu totul că am mers neanunțati la unele. Și cu toate astea, am simțit că am fost o bucurie pentru preoții și măicuțele din mănăstiri. Aștept să mergem din nou, cel puțin două nopți și dacă am putea, să oferim şi o mână de ajutor, nu doar să vizităm”
Maria Gălan: ”Cu voi, cu toți, m-am simțit mai aproape de Dumnezeu”
Adelina Moldovan și Simona-Cristina Deac