Informații generale despre taberele pentru copii, preadolescenți și adolescenți de la Sângeorz-Băi și Mărișel din vara anului 2017
Dragi părinți,
1. VĂ RUGĂM să confirmați PRINTR-UN SMS prezența celor înscriși în tabără (că sunt sănătoși și că nu a intervenit vreo schimbare neprevăzută în program) în zilele de miercuri, joi și vineri în săptămâna precedentă taberei în care sunt înscriși, la numărul de telefon 0742 296 123 – Radu Copil. Pentru alte întrebări specifice, întâi trimiteți SMS, iar dacă nu răspund, sunați.
2. NU UITAȚI de avizul epidemiologic de la medicul de familie (care trebuie să aibă trecute vaccinurile efectuate până în prezent)! Avizul epidemiologic este OBLIGATORIU (nu și vaccinurile!), fiind o cerință legală formală pentru intrarea în colectivitate! Avem controale de la Direcția Sanitară!
3. Plecarea în tabără se face întotdeauna luni dimineața: la ora 7:30 întâlnire în parcare la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, iar plecarea de la ora 8:00. Întoarcerea are loc sâmbătă seară, în jurul orei 18:00-18:30.
Atunci când apar excepții de la această regulă (de ex. locația plecării în data de 7 august cel mai probabil va fi din parcarea de la Billa de pe Calea Florești deoarece parcarea de la Sala Sporturilor va fi ocupată cu prilejul Festivalului Untold), vom anunța pe blog în cadrul postărilor: informații speciale despre tabăra… respectivă!
Pentru orice alte anunțuri sau urgențe cu privire la plecare și întoarcere, mă puteți suna: Radu Copil 0742 296 123. Transportul participanților până la locul de plecare este în sarcina părinților (menționez acest lucru pentru participanții din alte județe și regiuni din România). Vă rugăm să ne anunțați din timp pentru a vă putea ajuta cu găsirea unei cazări pentru o noapte înainte și după tabără, atunci când veniți de departe (ex. la Căminul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, recent inaugurat)!
4. Restul de bani se achită la plecarea în tabără. Taxa de participare este, vă reamintesc, 380 lei în taberele de la Sângeorz-Băi, respectiv 400 lei la Mărișel.
Cei care au trimis avansul prin bancă și au uitat să achite comisionul bancar aferent, sunt rugați să aducă 10 lei pentru comisionul de depunere și ridicare a banilor.
5. Pe drum, e bine să le puneți o sticlă de apă și o pungă la îndemână (pentru orice eventualitate în caz de rău de mașină). Precizăm că prima masă oferită în tabără este prânzul (ora 13:00), aşadar dacă copiii dvs nu mănâncă dimineaţa înainte de drum, să le puneţi câteva sandviciuri cu ei! Drumul până la Mărișel durează o oră, iar până la Sângeorz-Băi durează aproape 3 ore + 30 minute pauză la Dej pentru toaletă și degustarea sandviciurilor.
6. Vă recomandăm să puneți o etichetă cu numele copilului dvs pe bagaj (chiar și un adolescent poate fi debusolat atunci când vede zeci de trolere de aceeași culoare și formă ca al său ). De asemenea, vă recomandăm să scrieți cu markerul numele de familie pe eticheta hainelor celor mici. Așa vom ști și noi cui să restituim hainele găsite prin tabără . Neapărat să le puneți 2 saci menajeri pentru hainele murdare în timpul taberei. Altfel, hainele folosite vor ajunge printre hainele curate din bagaj și nici ei nu mai știu ce e curat și ce a fost folosit! Ca să nu mai spunem că hainele curate se îmbibă de mirosuri neplăcute!
7. Cât privește banii de buzunar, se va merge de 2 sau 3 ori la magazin, de unde își pot cumpăra maxim două-trei lucruri (din mai multe motive am pus această limită). Prin urmare, nu au nevoie de mai mult de 20-30 de lei, bani de buzunar (cei mici îi pierd sau pot fi ispită de a-i fura pentru alții!).
8. Recomandăm ferm, din nenumărate motive, să nu vină participanții cu lucruri de valoare în tabără (ex. laptopuri, bijuterii, aparate foto performante, sume de bani mai mari de 30 lei atunci când prezența lor nu se justifică etc)! Dacă vă aduceți chitară, aparat foto, minge de fotbal sau alte obiecte personale, vă asumați pe proprie răspundere riscurile de deteriorare și de pierdere. Noi nu ne putem asuma răspunderea pentru obiectele personale ale fiecărui participant! Menționăm că în fiecare tabără avem în program cântece la chitară și atelier de chitară.
9. Considerăm cu totul inoportună venirea în tabără cu tablete (desigur, dacă nu e folosită ca telefon personal:) și console de jocuri. Dacă într-o tabără plină de activități, participantul simte nevoia ca în timpul liber (când alții fac sport, se joacă în aer liber, sar pe trambulină, joacă ping-pong, joacă diverse jocuri de societate, socializează, leagă prietenii, învață lucruri noi de la ceilalți, admiră natura, etc) să stea de unul singur și să se joace pe astfel de device-uri, atunci trebuie să vă spun cu franchețe că fie nu a fost învățat să se bucure de viață, fie, mai rău, e dependent de jocuri digitale! În tabără avem minunatul prilej de a învăța să ne bucurăm de viață, de natură, de oameni și de Dumnezeu! Să le oferim această șansă! Vă garantez că nu vor regreta!
În plus, atragem atenția părinților să nu trimită copiii (8-11 ani) cu telefoane smart și mai ales cu internet pe ele, ca nu cumva să le arate celorlalți copii lucruri imorale! Desigur, aceeași problemă poate apărea și la preadolescenți și adolescenți, dar deja acolo, nu mai poți controla situația deoarece toți au telefoane smart! Însă, la copii se poate: un telefon cu butoane le ajunge, iar dacă au telefoane smart, măcar să nu aibă internet disponibil!
De asemenea, în cazul adolescenților, considerăm la fel de inoportună venirea în tabără cu laptopuri, folosite adesea, pentru a viziona filme după ora stingerii. În tabără venim pentru socializare și nu pentru a viziona filme împreună pe durata nopții, când e timp pentru odihnă după o zi plină de activități. Altfel, a doua zi, ajungem să fim pleoștiți și fără vlagă, neînțelegând de ce toți ceilalți sunt atât de bine dispuși. Așadar, în afara taberei este timp suficient și pentru filme!
10. În tabără avem asistență medicală și medicamente. Dacă știți că copilul dvs răspunde mai bine la unele medicamente în cazul bolilor mai des întâlnite, e indicat să le puneți medicamentele respective. Noi ducem cu noi medicamente pentru tot felul de probleme care ar putea apărea, dar nu putem lua și diverse variante pentru același medicament/substanță activă. De asemenea, în mod deosebit vă recomandă să le puneți câte un ”medicament” pentru răgușeală (în tabără socializăm și cântăm, la jocuri mai strigăm ). Desigur, în cazul în care copilul se află sub tratament, el își va aduce cu el medicamentele respective. Pentru siguranță, întotdeauna le spunem și noi participanților în tabără, să nu folosească medicamente din trusa lor medicală fără consultul asistentului medical din tabără.
11. Participanții pot folosi telefoanele mobile pe durata taberei, în timpul liber. Există semnal în toate reţelele telefonice.
Deoarece noi le recomandăm, mai ales copiilor, să își țină telefonul în cameră pentru a nu îl pierde prin tabără, nu vă îngrijorați dacă nu răspund ziua la telefon. Iar dacă nu vă sună nici ei, nu vă îngrijorați, luați-o ca pe un semn bun, că sunt ocupați și se simt atât de bine încât au uitat de ce au ei mai scump pe lume .
12. Dacă doriți să îi contactați pe copiii dvs pe numerele de telefon al organizatorilor (le vom posta separat pentru fiecare tabără), deoarece copiii dvs nu răspund la telefonul personal, puteți să o faceți doar în intervalele orare: 9:00 – 9:30, 13:30 – 14:00, 19:00 – 19:30. În afara acestor intervale orare (când suntem toți adunați la masă), copiii dvs sunt fie la program, fie răspândiți prin toată tabăra și durează mult până îl găsim pe fiecare în parte! Desigur, urgențele sunt justificate și ne puteți suna oricând! Pentru orice problemă pe care o întâmpină copilul dvs în tabără, vă rugăm să ne scrieți sau să ne sunați! Nu putem rezolva problemele pe care nu le știm !
13. În taberele de copii mici (8 – 11 ani) nu recomandăm vizitele părinţilor în tabără. Celorlalţi copii li se face brusc dor de părinţii lor de acasă şi începe marea plângăceală . Desigur, sunt anumite situații excepționale: ex. când e ziua copilului, iar părinții vin să aducă tort pentru toată tabăra (atunci e bucurie mare ).
14. În taberele de adolescenţi mai mici și mai mari nu există această problemă. Adolescenţii nu plâng de dorul părinţilor ! Desigur, vă rugăm să anunțati coordonatorul despre vizita în tabără! Vizita în tabără se face doar cu acordul adolescentului !
15. Dacă știți că copilul dvs nu doarme decât cu lumina aprinsă, să îi puneți cu el o lampă de veghe. Nu este corect să fim nevoiți să lăsăm aprins toată noaptea becul din baie sau de pe hol.
16. După întoarcerea copilului dvs din tabără, apreciem dacă ne trimiteți un sms cu impresiile voastre de părinți, bune și mai puțin bune, despre cum s-a simțit în tabără. Din toate experiențele taberei, judecați dvs ce e mai relevant și ce e mai puțin important pentru copilul dvs.
Pentru orice alte informații specifice, vă stăm la dispoziție telefonic:
Radu COPIL – 0742 296 123
Ps. Deoarece unii părinţi au considerat utilă alcătuirea unei liste cu lucrurile de care au nevoie copiii lor în tabără, vă punem la dispoziție un necesar orientativ pentru bagaj:
– adidaşi (jocuri de grup, sport, drumeţie, etc)
– sandale (cine are – sunt comode, în special la Mărișel, unde ne descălțăm când intrăm în cabane)
– papuci de casă (la baie, duș)
– tricouri (aprox. vreo 7-9, mai ales pentru băieţii mai sportivi )
– pantaloni scurţi (1-2)
– pantaloni lungi (2-3)
– șosete (vreo 7-9 perechi, mai ales pentru băieţii mai sportivi )
– bluze/polare (1-2 – seara şi dimineaţa poate fi răcoare dacă e vreme ploioasă)
– pijamale
– chiloţi
– bască/pălărioară (de soare) obligatoriu!
– pelerină (cine are)
– trusa de baie: periuţă şi pastă de dinţi, săpun, şampon, prosop de corp, prosop de faţă, șervețele.
O idee bună pentru cei mici este punerea hainelor în punguțe pentru fiecare zi a taberei!
În cazul celor mici, vă reamintim că e bine să scrieți cu markerul numele de familie pe eticheta hainelor. Așa vom ști cui să restituim hainele găsite prin tabără
Pingback: 1. Informații speciale despre tabăra din 26 iunie – 1 iulie 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 2. Informatii speciale despre tabara din 3-8 iulie 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 3. Informații speciale despre tabăra din 10-15 iulie 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 3. Informații speciale despre tabăra din 10-15 iulie 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 4. Informații speciale despre tabăra din 17-22 iulie 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 5. Informatii speciale despre tabara din 24-29 iulie 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 6. Informatii speciale despre tabara din 7-12 august 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 7. Informații speciale despre tabăra din 14-19 august 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj
Pingback: 8. Informații speciale despre tabăra din 21-26 august 2017 | Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj