Tabăra parohială „Zile de Poveste” la Braniștea

Această prezentare necesită JavaScript.

Copiii și adolescenții din parohia Braniștea, judeţul Bistrița-Năsăud, au participat în perioada 20-22 aprilie 2018 la o tabără parohială de weekend. 13 tineri voluntari de la A.S.C.O.R., A.T.C.OR. și Clujul pentru Viață și-au dat mâna pentru a organiza timp de trei zile un program diversificat de activităţi educative și religioase, după modelul taberelor de vară.

În tabăra de la Braniștea, peste 50 de participanţi s-au bucurat de jocuri de grup interactive, ateliere diversificate, concursul antrenant pe echipe Marele Joc şi cântece la chitară, precum şi de prezentări tematice religioase, vizionarea unui film educativ și rugăciune în comun.

În urma parteneriatului încheiat cu doamna Săplăcan Valeria, directoarea Școlii Gimnaziale din Braniștea, programul a debutat vineri dimineață la ora 10 în cadrul Școlii Altfel cu mai multe jocuri de grup pentru a iniția interacțiuni pozitive, dinamice și destinse între participanți și voluntari.

Apoi, adolescenții au avut prilejul să afle de la reprezentantul Asociației ”Clujul pentru Viață”, Iustina Oprescu, informații prețioase, documentate și de actualitate din campania ”Vreau să aflu” despre virtutea castității, bolile cu transmitere sexuală, sprijinul oferit tinerelor însărcinate care sunt vulnerabile la ispita avortului, uimitorul proces al concepției și responsabilitatea tinerilor în fața Vieții.

Copiii au avut parte în acest timp de vizionarea unui film educativ intitulat ”Circul Fluture” și pe baza căruia au tras multe concluzii bune de urmat în comportamentul lor la școală, în relația cu colegii și prietenii.

La amiază, doamna directoare s-a îngrijit de prânzul elevilor și voluntarilor, astfel încât să putem continua până seara programul educativ la școală. La ateliere, participanții au învățat tehnici de autoapărare, să litografieze icoane, să împletească brățări și cruciulițe, să tragă cu arcul și să confecționeze din hârtie pungi colorate și decorate de cadouri.

Concursul pe echipe ”Marele Joc” a presupus muncă în echipă pentru a face față diverselor probe pregătite de voluntari: mimă, cultură generală și religioasă, pânza de păianjen, sarcini sportive, labirintul și gardul electric.

Seara de vineri s-a încheiat în ritmuri de chitară la umbra deasă a unui copac și cu lansarea de lampioane în văzduh pentru fiecare echipă concurentă la Marele Joc (numit și Exatlon Braniștea).

După o zi lungă de 8 ore de activități pentru copii, voluntarii au fost așteptați pe terenul sintetic al satului pentru mai multe reprize de volei cu tinerii și adulții iubitori de sport, invitație la care au răspuns cu entuziasm.

Sâmbătă la ora 10 programul a debutat la biserică cu rugăciunile de dimineață citite de copii și adolescenți și cu o prezentare practică a Tainei Spovedaniei și Împărtășaniei. Apoi, în timp ce copiii care au dorit se spovedeau la Părintele Adrian Bejan, noi am cântat cântece la chitară și am organizat concursuri de întrebări religioase pentru toți participanții.

Programul cu jocuri de grup l-am continuat la școală. Guiașul la ceaun oferit de enoriașii parohiei a fost un prilej de bucurie pentru toți mesenii. A urmat runda a doua de ateliere, mult așteptată de copii, la care s-a adăugat și un atelier de limbaj mimico-gestual.

Programul de sâmbătă s-a încheiat cu o partidă de fotbal mult dorită, jocuri de grup și cântece la chitară. Deși obosiți, o parte dintre copii i-au urmat pe voluntari la terenul de volei, pentru a continua joaca și a se bucura de prezența lor până târziu în noapte.

Duminică, voluntarii și copiii au participat la liturghie și s-au împărtășit, semn că prezentarea noastră duhovnicească a adus rod în inima lor. După prânzul oferit de parohie la școală, tabăra a continuat cu jocuri de grup, iar la sfârșit cântece la chitară. Voluntarii au dăruit elevilor câte o carte religioasă specifică vârstei fiecăruia și le-au mulțumit pentru prezență și implicare în programul taberei. Participanții au completat chestionarele de evaluare a programului de tabără și au dăruit la rândul lor îmbrățișări și zâmbete voluntarilor care le-au făcut o tabără de poveste.

Mulțumim gazdelor noastre bune, Părintelui Adrian Bejan și doamna preoteasă Simona, doamnei directoare Valeria Săplăcan, domnului viceprimar Cornel Vasile Săsărman și domnului Nicolae Mureșan pentru ospitalitate și bucuria cu care ne-au primit în mijlocul lor.

Iată și câteva impresii ale participanților culese din chestionarele de evaluare a programului de tabără:

”Cel mai mult mi-au plăcut discuțiile tematice cu Iustina. Astfel de activități ne apropie mult, mici și mari, am petrecut cu toții zile frumoase împreună. A fost o experiență frumoasă pentru toți, copiii s-au simțit bine, iar noi cei mai mari, am învățat despre răbdare și bunătate. Mi-ar plăcea să fiu mai aproape de voi, voluntarii. Țineți-o tot așa cu taberele, că le faceți bine. Sunteți minunați!”

”Mi-au plăcut jocurile că au fost distractive, iar atelierele m-au surprins. Lansarea de lampioane a fost minunată! Să mai organizați astfel de tabere. Vă mulțumim!”

”Mie mi-au plăcut cel mai mult atelierele și concursul pe echipe Marele Joc. Aș vrea să se mai organizeze astfel de activități deoarece mi-a plăcut foarte mult tot programul de tabără. Voluntarii sunt foarte drăguți și de treabă. Continuați să faceți tabere, că sunteți buni. Să rămâneți la fel. Sunteți de nota 10!”

Proiectul de tabere misionare de weekend a fost iniţiat în anul 2014 de Asociaţiile studenţilor şi tinerilor creştini ortodocşi din Cluj, fiind bine primit în diverse parohii din cadrul Arhiepiscopiei Clujului. Proiectul îşi propune să aducă în mijlocul parohiilor de la sate programul antrenant de activități și atmosfera prietenoasă a unei tabere, oferind copiilor și adolescenților posibilitatea de a beneficia gratuit de experienţe generatoare de schimbări pozitive specifice taberelor și programelor desfășurate vreme de cel puțin o zi de activități.

Anul acesta au fost organizate până în prezent 6 zile de activități în diferite comunități și 2 tabere parohiale de weekend.

Radu Copil

Proiectul Zile de Poveste este prezentat pe pagina de facebook Zile de Poveste!

Acest articol a fost publicat în ZILE DE POVESTE. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *