Muzica şi inima

DSC04859

La seara de tineret organizată joi, 22 mai 2014, de către Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj, la Biserica “Înălțarea Domnului” au participat ~ 120 de tineri.

DSC04832De la ora 19, tinerii au participat la Slujba Paraclisului Maicii Domnului.

La strană, paraclisul a fost cântat minunat de 10 tineri de la Turda, care l-au însoțit pe părintele Sebastian Zăhan, invitatul serii.

De la ora 20:30, la subsolul Bisericii, părintele Sebastian a ţinut o conferinţă despre muzică, pornind de la întrebarea: ”CE-MI POATE FACE MUZICA?”.

Părintele Sebastian a vorbit despre atitudinea creştinului faţă de viaţă şi muzică, influenţa muzicii asupra apei, plantelor, animalelor şi a inimii omului, concepţia de viaţă şi filosofia care stă în spatele diverselor genuri muzicale, cultivarea gustului pentru muzica care „scoate omul din fiară” şi evitarea muzicii care eliberează „fiara din om”.

Însoţit de imagini, texte şi exemplificări muzicale, discursul părintelui a fost unul interactiv, jovial, dinamic, fiind pe placul tinerilor.

De la ora 21:50, părintele Sebastian și grupul său de tineri a susţinut un moment muzical. Având textele proiectate, cântecele folk au fost cântate de toată suflarea.

De la ora 22:15, tinerii au rămas la o agapă bogată oferită de către parohie: pizza, sandviciuri, dulciuri, prăjitură, ciocolată şi suc. Agapa a fost un prilej bun pentru socializare, discuţii şi noi prietenii.

Iată şi câteva impresii:

„A fost foarte frumos, am aflat lucruri noi şi m-am distrat. Părintele a fost super tare.”

„La început nu am avut o părere bună faţă de Părintele de la Turda, dar după ce am coborât şi a început să vorbească despre muzică, mi-a plăcut. A ştiut să îmi capteze atenţia. Faptul că la fiecare afirmaţie pe care o facea dădea un exemplu a fost un punct forte. Mie îmi place foarte mult muzica şi dansul, aşadar practic am fost în lumea mea. M-am simţit foarte bine.”

„A fost un altfel de paraclis şi vocile tinerilor care au cântat m-au impresionat. Părintele ne-a împărtăşit lucruri interesante şi a ştiut să se apropie de inimile noastre, folosindu-se de umor. A fost o seară reuşită.”

„E greu să explic starea pe care mi-a creat-o întâlnirea de aseară. Am fost foarte entuziasmată şi fericită în urma acestei întâlniri şi nu e de mirare având în vedere că am râs cu lacrimi la glumiţele părintelui. Cel mai mult mi-a plăcut modul ingenios al părintelui de a aborda problemele. M-a impresionat atmosfera de familie, o mare familie de tineri. A fost foarte plăcut să vezi feţele tuturor luminat de zâmbete.  Ar trebui să se facă mai des astfel de întâlniri.”

„Mi-a plăcut modul în care s-a organizat întâlnirea, subiectul, discuţia şi mâncarea. Nu mi-a plăcut că s-au pus prea puţine întrebări.”

„Părintele a fost grozav! Corul a fost divin. Să vină cât mai des pe la noi. Am întâlnit oameni deosebiţi. Mi-a plăcut totul, în special cântecele. Tinerii ca şi cei de aseară, au puterea de a schimba lumea într-un loc mai minunat.”

„A fost o întâlnire minunată cu mare folos sufletesc la care au participat o mulţime de tineri extraordinari. Îi mai aşteptăm pe tinerii de la Turda la noi.

„Pentru mine, seara de tineret a fost cu mult folos duhovnicesc. Am învăţat că Hristos poate fi propovăduit prin muzică. Mi-a plăcut că m-am reîntâlnit cu tineri din alte parohii şi consider că aceste întâlniri întăresc Biserica noastră. Mi-a plăcut mâncarea delicioasă şi voia bună de la sfârşit.”

Acest articol a fost publicat în EVENIMENTE. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *