Feedback-ul reprezentanților de tineret

Tombola organizată la întâlnirea reprezentanților parohiali de tineret din 8 octombrie 2013 a avut ca scop oferirea unui loc gratuit în prima tabără a Asociației din 22-24 noiembrie 2013 de la Colibița, dar și obținerea unui feedback în scris de la reprezentanții de tineret cu privire la Asociație și Întâlnire.

Majoritatea impresiilor scrise pe biletele de tombolă exprimau bucuria pentru inițiativa de a înființa această Asociație: „Cred că era nevoie de luarea unei astfel de iniţiative, deoarece tinerii au nevoie de sprijin pentru a-şi găsi calea!”, „E bine că am început o activitate comună în eparhie.”

De asemenea, tinerii au apreciat iniţiativa organizării întâlnirii reprezentanţilor parohiali de tineret: „Am rămas plăcut impresionată de această întâlnire, am cules idei noi de activităţi pe care nădăjduim să le punem în practică.”, „La această activitate am avut foarte multe de învăţat de la ceilalţi reprezentanţi, activităţi pe care le voi face în parohie şi cred că vor avea succes.”, „Această întâlnire a fost, după părerea mea, de bun augur, cu discuţii interesante”.

O să menţionez în continuare câteva dintre sugestiile reprezentanţilor pentru activităţile Asociaţiei, adăugând câteva lămuriri/încredințări/răspunsuri/impresii:

a) „Ar trebui să avem întâlniri mai dese”, „Întâlnirea reprezentanţilor ar trebui să fie o dată la două luni”

Primul prilej de întâlnire cu toți reprezentanții parohiali de tineret va fi Festivalul Tinerilor din luna noiembrie. La sfârșitul lunii, vom avea la dispoziție 3 zile pentru cunoaștere, socializare, activitate, interacțiune în tabăra de la Colibița.

Alte prilejuri vor fi: slujba de seară și agapă cu socializare din luna decembrie, tabăra de iarnă pentru reprezentanții adolescenți la începutul lui februarie, trainingul din luna martie, pe 5 aprilie va fi Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Măn. Nicula, în luna mai va avea loc, cel mai probabil, pelerinajul anual al asociației de minim 2 zile, apoi taberele de vară și iar întâlnirea reprezentanților parohiali din octombrie.

Acestea reprezintă activitățile de bază pe care dorim să le facem neapărat. Pe lângă acestea, vor mai fi și alte prilejuri de cunoaștere și interacțiune, oficiale sau mai puțin oficiale.

b) „Ar fi bine să facem întâlniri cu cei care sunt mai experimentaţi în programe de tineret pentru a avea şi noi, începătorii, de la cine să învăţăm.”

Acesta este un obiectiv important al Asociaţiei, şi anume de a forma coordonatori de activităţi de tineret. Prin tabăra de la Colibiţa, training-ul din luna martie, dar şi alte cursuri de formare pe care le vom ține, tabăra de vară, prin posibilitatea de a cunoaşte şi a participa la activităţile de tineret care deja se desfăşoară sau se vor desfăşura în parohii vom încerca să transformăm acest obiectiv în realitate.

c) „Ar fi frumos să se centralizeze ideile de activităţi pentru copii, adolescenţi şi tineri prezentate la această întâlnire”

Descrierea narativă a unor programe de tineret şi întocmirea unui ghid practic este un alt obiectiv esenţial al Asociaţiei. În primă fază, o să începem cu o listă enumerativă de activităţi pentru copii şi tineri, iar ulterior, aşa cum i-am îndemnat pe reprezentanţii de tineret care au experienţă, vom transcrie modul în care îşi desfăşoară activitatea astfel încât programele lor să poată fi reproduse şi alte parohii.

d) „Să găsim un mod de a păstra strânsă legătura dintre reprezentanţi pentru a ne încuraja şi îndruma reciproc pe calea cea dreaptă”

Prin solicitarea numirii de reprezentanţi parohiali şi organizarea primei Întâlniri, Asociaţia şi-a dorit să îi unească pe tinerii din parohii, având numai de câştigat din această lucrare comună. Modul prin care putem ţine  legătura strânsă este participarea la activităţile Asociaţiei, la care veţi fi invitaţi şi asteptaţi, iar la modul practic, vom comunica prin grupul yahoo al reprezentanţilor parohiali de tineret şi prin telefon.

e) „Să organizăm numeroase pelerinaje, adresate strict tinerilor”

Pelerinaje vom organiza cel puţin de două ori pe an. Unul pe jos, de la Iclod la Mănăstirea Nicula în primăvară, ediția a IV-a, şi altul cu autocarul, pentru minim 2 zile. Ar fi o idee bună să facem unul şi cu bicicleta. Probabil vor mai fi şi altele, cu caracter ocazional. Asociaţia este dedicată tinerilor cu vârsta între 14 şi 35 de ani, prin urmare activităţile sunt adresate strict tinerilor 🙂

f) „Mă bucură iniţiativa unei astfel de asociaţii şi cred că pe lângă tinerii parohiei pe care îi reprezentăm, noi suntem cei mai câştigaţi.”

Sunt întru totul de acord: şi pe mine mă bucură iniţiativa şi cred că avem numai de câştigat dacă ne unim forţele. Te felicit că vezi un câştig în Asociaţie, dar în acelaşi timp te gândeşti şi la tinerii din parohie pe care tu îi reprezinţi!

g) „Ar fi frumos ca avântul energic de care am dat dovadă la început să se păstreze şi pe parcurs.”

Asta ţine şi de voi, în funcţie de cât de mult doriţi să vă implicaţi în activităţile Asociaţiei şi în parohie. Ocazii vor fi. Personal, cred că se va păstra acest entuziasm. Nu întâmplător am dorit ca fiecare parohie să numească un tânăr cu care să putem colabora! Entuziasmul e specific tinereţii!

h) „Ar trebui să vedem ce anume îi opreşte pe tinerii noştri să vină la Biserică. Orice parohie care îşi propune să-i atragă pe tineri la biserică, ar trebui să înceapă cu această diagnosticare.”

Mă bucur că ai anticipat această întrebare perfect justificată! În programul taberei de la Colibiţa din 22-24 noiembrie 2013, pe care l-aţi primit la întâlnire, la grupurile de discuţie ce vor avea loc sâmbătă, unul din cele 5 subiecte abordate este: „Ce îi îndepărtează pe tineri de Biserică?”, iar participanţii vor trebui să identifice motivele care stau la baza acestei despărţiri. Nu va fi o radiografie exhaustivă, dar sunt aspecte care trebuie să ne dea de gândit!

i) „Cred că două sau trei parohii ar putea să se asocieze şi să organizeze activităţi comune (excursii, întâlniri, ieşiri etc.) pentru a se cunoaşte mai bine şi pentru a se ajuta reciproc.”

E o idee foarte bună! De abia aştept să premiez primul parteneriat între 2, 3, 4 sau mai mulţi reprezentanţii parohiali care a desfăşurat atâtea activităţi comune câţi parteneri sunt incluşi în protocolul de colaborare!

În urma extragerii, biletul câştigător care s-a lipit de mâna Teodorei, fotograful întâlnirii, a fost scris de Şoş Bianca-Loredana, din parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi spune aşa:

„Mi-ar plăcea să avem discuţii pe teme religioase, dar şi de viaţă. De asemenea, ar fi frumos să facem jocuri pentru interacţiune, comunicare, dar şi activităţi sportive. Am putea merge în drumeţii şi să vizităm împrejurimile.”

Bianca, felicitări! Acum înţeleg și motivul pentru care biletul tău a fost câştigător: tu ai descris cel mai bine tabăra noastră: discuţii, jocuri, comunicare, sport, drumeţie! Of, ai uitat de cântece la chitară şi ateliere! Şi aşa se face că Bianca va vizita împrejurimile zonei montane de la Colibiţa!

Radu Copil

Acest articol a fost publicat în ÎNTÂLNIREA REPREZENTANȚILOR PAROHIALI DE TINERET. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *